Followers

Wednesday, May 26, 2010

Choc Cheese Cup Cake


Tadaaaa....kek coklat cheese..Bekal bawak g kem. Kita makan sorang tak toleh kiri kanan pelawa orang lain pun tidak.Jahat jugak kita ni rupanya.. Resepi dari cikgu ellie dan juga k.zana penang. Tq kak kasi resepi.Kita ada oter sikit. Takut jugak kalau tak jadi nangis la kita. Sebenarnya cheese filling tu untuk filling tart. Tapi sebab nak abiskan stok, kita try letak kat tengah-tengah kek. Rasanya jadi jugak la.Mari kita tengok resepi dia.


Bahan-Bahan (kek coklat)
200 gm butter
1 1/2 cawan gula pasir
5 biji telur (size B)
1 sudu kecil esen vanilla
2 3/4 cawan tepung
1/4 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder (kita letak satu sudu sbb dah abis stok)
1 sudu kecil soda bikarbonate
1 cawan susu full cream



Cara-cara
1. Putarkan butter dan gula pada kelajuan tinggi selama 5 minit sehingga kembang.
2.Masukkan telur satu persatu dan putar pada kelajuan sederhana selama 2 minit
3. Masukkan esen vanilla
4. Masukkan tepung berselang seli dengan susu
5. Masukkan separuh dalam paper cup kemudian paipkan cheese di tengah-tengah.
6. Bakar pada suhu 170c selama 20 minit atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing.



Cheese Filling
250 gm krim cheese
20 gm butter
70 gm gula castor
1 biji telur
1 sudu kecil oren sunquick( memandai jer kita letak ni)

1. Putar cheese dengan butter hingga gebu.
2. Masukkan gula dan putar hingga hancur
3 Masukkan telur putar hingga sebati. Masukkan dalam beg piping

No comments:

Post a Comment